Само преди три седмици, след като влезе в сила новият семеен

...
Само преди три седмици, след като влезе в сила новият семеен
Коментари Харесай

Гей браковете вече са реалност в Куба

Само преди три седмици, откакто влезе в действие новият семеен кодекс на Куба, към този момент се подписват гей бракове, заяви CBS News.

Кодексът беше утвърден след тежка акция от страна на кубинското държавно управление и поддръжка от най-мощния бранител на гей правата на острова, Мариела Кастро, дъщерята на някогашния президент Раул Кастро.

Това направи Куба деветата страна в Латинска Америка - след Чили, Коста Рика, Еквадор и Колумбия - която легализира гей браковете през последните години.

Изборите в Куба - в които не е позволена друга партия с изключение на комунистическата - рутинно водят до победа от над 90%, както и референдумът за огромна конституционна промяна през 2019 година

Въпреки това една трета от страната, 33,15%, гласоподава " не ". Текстът беше изправен пред огромна акция против него от евангелски групи, които отхвърлят гей браковете.

Междувременно 66,85% от кубинците, които излязоха, гласоподаваха " за ". Близо 6% са оставили празни или анулирани бюлетини.

Кодексът беше отритнат и от някои групи, които се опълчват на държавното управление, които приканиха за гласоподаване с " не " като метод за отменяне на кубинските управляващи на фона на възходящото неодобрение от държавното управление на Мигел Диас-Канел Бермудес.

Срещу това се опълчиха и някои членове на LGBTQ общността, които споделиха, че се въздържат да гласоподават за нещо, което смятат за човешко право преди всичко.

Старият фамилен кодекс, датиращ от 1975 година, открива, че бракът е сред мъж и жена, а не сред двама души, което изключва партньорите през целия живот от неща като заместничество на движимостите на другия, когато единият почине.

Новият закон отива по-далеч от равния брак - който деятели се пробваха да включат в конституцията през 2019 година без триумф - или опцията гей двойките да осиновяват или употребяват сурогати.

Законът за първи път регламентира правата на бабите и дядовците за посещаване на внуците и общуването с доведените родители в случаи на бракоразвод и даже попечителството над малолетни при последните, когато това е належащо за благосъстоянието на детето.

Той също по този начин разрешава обособени имуществени режими за женени двойки, позволява на родителите да избират реда на фамилните имена на децата си, уголемява отбраната на хората с увреждания и възрастните, наред с други права.

Но това пристигна от мощната съпротива от страна на евангелските църкви, които твърдяха, че законът е против " обичайното семейство ", открито от Бог, което съгласно тях е съюзът на мъж и жена, предопределен за основаване на поколение. В някои селски региони кодът наподобява получава по-малко поддръжка.

В столицата на страната Хавана ограниченията получиха 70% утвърждение.

Кубинските власти не разкриват какъв брой тъкмо гей двойки са се оженили през тези три седмици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР